Krása přírody na dosah: Tajemství péče o ovčí vlnu, aby vám vydržela mnoho let


Oblečení z ovčí vlny je nejen hřejivé a pohodlné, ale také přináší dotek přírody do našeho každodenního života. Abychom si však mohli dlouhodobě užívat jeho kvalit a krásy, je důležité věnovat mu náležitou péči. V následujícím článku se podíváme na několik tipů, jak o své vlněné oblečení dostatečně pečovat.

1. Perte na maximálně 30°C

Nejdůležitější pravidlo při praní vlněných oděvů je být co nejšetrnější. Vlna je přirozeně odolná vůči špíně a bakteriím, takže často stačí jen vyvětrat obleček na čerstvém vzduchu. Pokud se však na praní chystáte, vždy zvolte program pro jemné prádlo s teplotou do 30°C. 

2. Vyhněte se bělení

Vlna je náchylná na chemii a bělící prostředky mohou zbytečně poškodit vlněné vlákno.Zároveň nedoporučujeme používat i při praní nějaký výrazný prací prostředek, ale spíše jemnější či konkrétně ten určený pro vlnu.

3. Žehlete na maximálně 150°C

Jak u praní, tak u žehlení, pokud je nutné, platí pravidlo čím méně, tím lépe. V každém případě se snažíme nepoškodit vlnu a prodloužit tak její životnost. Při žehlení tak ideálně vložte mezi žehličku a vlněné oblečení nějakou další vrstvu, například utěrku.


4. Pravidelně větrejte

Místo častého praní zkuste vlněné kousky spíše vyvětrat na čerstvém vzduchu. Vlna je přirozeně samočisticí, takže nepotřebuje žádné velké dezinfekce a podobně. Čerstvý vzduch jí prospěje, vyhnete se zbytečnému praní a déle vám vydrží.

5. Využijte skvělé vlastnosti vlny

Vlna má úžasné termoregulační vlastnosti, takže vám poskytne teplo v zimě a příjemný chlad v letních měsících. Využijte toho a nechte vlnu dýchat. Nemačkejte ji v těsných bundách, když to není potřeba, obalech či plastových pytlích a užijte si její kvality.

Každý kousek oblečení samozřejmě může mít své specifické požadavky na údržbu. Doporučujeme proto sledovat štítky a pokyny u konkrétních kousků.

Péče o vlněné oblečení se může zdát složitá, ale stačí si na základní věci zvyknout a půjde to samo. Zkrátka vyžaduje jemný přístup a pozornost k detailům. Za to vám poskytne komfort, teplo, styl a vydrží mnoho let. Naši vlněnou kolekci najdete v kategorii Oblečení z ovčí vlny.